Praha 21. září 2022 – Projekce dokumentu o vinících vážných dopravních nehod je určena studentům středních škol. Nejmladší řidiči totiž vévodí statistikám nehod z nepřiměřené rychlosti, které mají často také nejtragičtější následky. Na vině je nejen jejich nedostatečná zkušenost za volantem, ale také to, že je pro ně rychlá jízda častěji zábavou.

Promítání dokumentu 13 MINUT je součástí letošní kampaně České asociace pojišťoven „Zpomal, ještě je brzo“, na které úzce spolupracovala s BESIPem, Policií ČR, Asociací autoškol a Českou středoškolskou unií. Záštitu kampani poskytlo také Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Projekt volně navazuje na loňskou kampaň „Zpomal, dokud není skutečně pozdě“, jejímž vyvrcholením byl právě celovečerní snímek o vinících vážných dopravních nehod. Cílem letošní kampaně je představit obsah dokumentu mladým řidičům, kteří jsou nejrizikovější a zároveň nejzranitelnější skupinou v silničním provozu.

Dokument 13 MINUT v rámci výuky pro studenty středních škol v síti CineStar

Promítat se bude bezplatně v kinech CineStar po celém Česku 27. září 2022. Po vyčerpání kapacity volných vstupenek si mohou školy o projekci za zvýhodněné vstupné zažádat přímo u společnosti CineStar. Téma nepřiměřené rychlosti mohou učitelé středních škol zařadit do výuky také formou interaktivního pořadu 13 CEST, který měl premiéru letos v květnu a je dostupný online na stránkách www.13minut.cz. Tento pořad zajímavou formou vyvrací mýty spojené s nepřiměřenou rychlostí a je doplněn o další výukové materiály, které lze snadno využít v rámci jedné vyučovací hodiny.

„Naším cílem je zachraňovat životy. To není klišé, ale cesta, na kterou jsme se již před lety vydali. Mladí lidé patří mezi nejzranitelnější skupiny, a proto je důležité jim téma bezpečnosti na silnicích předkládat pravidelně a v podobě, která je pro ně přirozená. Z tohoto důvodu dlouhodobě usilujeme o zařazení dopravní bezpečnosti do osnov středních škol, aby studenti měli motivaci ke vzdělávání v této oblasti,“ vysvětluje Milada Veselá, vedoucí oddělení komunikace a vzdělávání České asociace pojišťoven. „Příklady mají velkou moc. Ty správné mohou zachránit zdraví, či dokonce život. A ty ostatní mohou působit odstrašujícím dojmem a ukazovat reálné důsledky takového chování, stejně jako je tomu v případě naší kampaně,“ doplnila.  

Osvětu na školách budou šířit také krajští koordinátoři BESIPu a policie

Na promítání snímku 13 MINUT navážou také preventivní akce BESIPu na školách v jednotlivých regionech. „Krajští koordinátoři BESIPu budou v průběhu letošního podzimu na vybraných školách upozorňovat na problematiku nepřiměřené rychlosti, a to jak formou individuální projekce dokumentu 13 MINUT přímo ve škole, tak formou diskuze se studenty na toto téma,“ uvádí Jiří Polomis, koordinátor BESIPu pro ČR. „Výsledky našeho testování například ukazují, že řidiči nedokážou správně odhadnout délku brzdné dráhy vozidla v různých podmínkách. Velmi často si totiž neuvědomují, že brzdná dráha roste se zvyšující se rychlostí mnohonásobně,“ dodává.

Nepřiměřená rychlost je prioritou také pro Policii ČR, která v rámci loňské kampaně zorganizovala několik dopravněbezpečnostních i preventivních akcí a v této aktivitě pokračuje i letos. „Na jednotlivých krajských ředitelstvích i nadále probíhají dopravněbezpečnostní akce, v rámci kterých policejní hlídky monitorují zejména překračování dovolené rychlosti,“ uvedl ředitel Ředitelství služby dopravní policie ČR plk. Jiří Zlý. V roce 2021 bylo projednáno více než 138 tisíc dopravních přestupků souvisejících s překračováním rychlostních limitů.