Jako jednu z největších pojistných událostí v novodobých dějinách ČR označuje ředitel asociace pojišťoven červnové řádění tornáda

Datum vydání: 20.01.2022
Zdroj: Rádio Zet
Odkaz na článek: https://1url.cz/TKnXf
 
Od tornáda na jižní Moravě uplynulo více než půl roku, jsou pojistné události už vyřešené? „Pokud mluvíme o pojistných událostech občanů, tedy zničené domácnosti nebo nemovitosti, valná většina vyřešena je, zhruba přes 90 %. U podnikatelů je to horší, rekonstrukce podnikatelských provozoven trvají déle,“ říká v Byznysu Jaroslava Dědiče na Rádiu Z Jan Matoušek, výkonný ředitel České asociace pojišťoven.
Pokud podle Matouška spočítáme celé škody na území ČR, jedná se o jednu z největších pojistných událostí v novodobých dějinách ČR. „Bylo to více než 5 miliard, je to za všemi těmi velkými povodněmi.“

Lidé se podle něj ale z tornáda dokázali poučit. „Řada klientů si dokázala představit, že vám velký vítr odnese střechu. Nikoho ale nenapadlo, že v našich podmínkách přijde takový vítr, že vám to vezme celý dům,“ dodává Matoušek s tím, že řada lidí si nyní pojišťuje domy na větší částky.

„Je zjevné, že se tyto extrémní vlivy budou na našem území objevovat častěji, změna klimatu je realita, to se týká i pojišťoven,“ zakončuje Jan Matoušek.

Celý rozhovor moderátora Jaroslava Dědiče s výkonným ředitelem České asociace pojišťoven Janem Matouškem si poslechněte ZDE.