Pojišťovny měly loni napilno. Odhalily podvody za více než miliardu a čtvrt

Datum vydání: 06.02.2022
Zdroj: iDNES.cz
Odkaz na článek: https://1url.cz/TKnXO
 
Pojišťovny loni odhalily podvody za 1,25 miliardy korun, což je o jedno procento více než v roce 2020. Nejčastěji se lidé snažili podvádět s pojištěním vozidel, přibývají ale i podvody v pojištění majetku.

 

V průměrném zachyceném pojistném podvodu se pojišťovnám podařilo uchránit čtvrt milionu korun. Dlouhodobě tato suma roste, vyplývá to z aktuálních statistik České asociace pojišťoven (ČAP).

Objem odhalených pojistných podvodů se za posledních sedm let zdvojnásobil, nyní jejich počet zůstává na přibližně stejné úrovni. V roce 2010 pojišťovny odhalily podvody za 624 milionů korun, v posledních letech částka dosahuje 1,3 miliardy korun, a to díky sofistikovanějším metodám. 

„Rozhodující objem (67 procent) z celkové prokázané částky pojistného podvodu připadá na odvětví pojištění majetku a odpovědnosti, kde pojistitelé uchránili 840 milionů korun. Dále 22 procent objemu připadá na pojištění vozidel. Zbylých 11 procent bylo v pojištění osob,“ uvedl hlavní analytik ČAP Petr Jedlička.

„Výsledky roku 2021 nijak neukazují, že by v době pokračující pandemie počet šetřených odhalených podvodů jakkoliv klesal, trend je bohužel spíše opačný. Nicméně statistika ukazuje, že pojišťovny dokáží pojistné podvody efektivně odhalovat,“ upozornil Jedlička.

Podezřelé smlouvy z celé země

Generali Česká pojišťovna díky odhalení pojistných podvodů loni nevyplatila 532 milionů korun, v roce 2020 to bylo 500 milionů korun, „Nejvyšší finanční objemy podvodů se loni objevily u podnikatelského pojištění. Podvody za víc než 155 milionů korun byly odhaleny v Praze, nejvíce z celého Česka. O nekalé jednání vůči pojišťovně se lidé i podnikatelé pokoušejí bez ohledu na ekonomickou situaci země,“ řekl mluvčí pojišťovny Jan Marek.

Specialisté České podnikatelské pojišťovny loni šetřili přes 600 případů s podezřením na pojistný podvod. Podvodné jednání prokázala ve stovce případů. Uchráněná hodnota z uzavřených případů představuje 59 milionů korun, jde o srovnatelnou hodnotu s rokem 2020.

Specialisté České podnikatelské pojišťovny loni šetřili přes 600 případů s podezřením na pojistný podvod. Podvodné jednání prokázala ve stovce případů. Uchráněná hodnota z uzavřených případů představuje 59 milionů korun, jde o srovnatelnou hodnotu s rokem 2020.

„Mezi zajímavé případy patřilo sjednání pojistných smluv životního a úrazového pojištění s nestandardně vysokými pojistnými částkami. Smlouvy byly sjednány na osoby bez stálého bydliště, příjmu a zaměstnání, a s exekucemi. Na smlouvách figurovala shodná osoba, která by v případě úmrtí pojištěných inkasovala pojistné plnění,“ uvedla mluvčí ČPP Renata Čapková.

Pokusů o pojistný podvod se řada jinak bezúhonných občanů tím, že se snaží záměrně navýšit škodu u skutečně vzniklé pojistné události, uvedl Petr Kafka z týmu vyšetřování pojistných podvodů.

Zarážející podle něj je to, že lidé takové jednání nepovažují za špatné a neuvědomují si, že se tím dopouští trestného činu. V takových případech jde většinou spíše o nižší částky v řádu maximálně desetitisíců korun. „Z naší dlouholeté praxe víme, že pouze menšina pojistných podvodů je od začátku promyšleným činem,“ poznamenal.

Pojistný podvod je trestný čin, za který soudy v Česku každým rokem odsoudí stovky pachatelů. Výše trestu se odvíjí od výše škody, maximální je desetiletý trest odnětí svobody.