Praha 26. září 2023 – Podle aktuálního průzkumu České asociace pojišťoven má nemovitost pojištěnou 56 % Čechů. Nedávná analýza ČAP navíc ukázala, že jen třetina z nich je pojištěna správně a 15 % má hodnotu nastavenou dokonce na méně než polovinu. Češi o tzv. podpojištění svých nemovitostí ale neví a považují ho v 64 % za dostatečné. Se správným nastavením výše pojistné částky jim nově pomůže Kalkulačka orientační pojistné hodnoty nemovitosti ČAP.

Češi mají dlouhodobě pojištěnou zhruba polovinu nemovitostí – v roce 2023 dosahuje podle aktuálního průzkumu České asociace pojišťoven propojištěnost 56 %. Pojištění majetku je sice nejčastějším dobrovolným pojištěním, které Češi mají, jen malá část smluv je ale nastavena na správnou výši. „Z detailních dat našich členů vyplynulo, že nejčastější výše podpojištění činí mezi 20 % a 49 %. To je znepokojivé. A ještě znepokojivější je, že 15 % smluv dosahuje dokonce 50 % nebo dokonce ještě vyšší úrovně podpojištění,“ uvádí Petr Jedlička, pojistný analytik České asociace pojišťoven.

Hodnota nemovitosti Čechy nezajímá

O tzv. podpojištění, tedy situaci, kdy výše pojistné částky neodpovídá skutečné hodnotě nemovitosti, přitom Češi často neví. Za nedostatečně nastavenou svou smlouvu považuje pouze 27 % klientů. „Vzhledem ke stoupajícím cenám stavebního materiálu, prací a inflaci, významně roste hodnota majetku. Výše pojistné částky by měla vždy být nastavena tak, aby v případě nenadálé události bylo možné nemovitost z pojistného plnění znovu postavit. To, že klienti svou situaci vyhodnocují jako dostatečnou, je alarmující,“ upřesňuje Lenka Slabejová, odbornice na neživotní pojištění České asociace pojišťoven. Za odpovídající skutečné hodnotě majetku považuje své pojištění 64 % respondentů. O hodnotu své nemovitosti se totiž Češi příliš nezajímají – čtvrtina respondentů, kteří považují své pojištění za nedostatečné, zjišťovala aktuální cenu nemovitosti naposledy před rokem 2020.

Pojistky Češi neaktualizují, mají to ale v plánu

Důvodem podpojištění je podle průzkumu zastaralost pojistných smluv. „Polovina smluv byla uzavřena před rokem 2012 a každá desátá z těchto smluv nebyla nikdy aktualizovaná. U smluv z let 2012–2015 je neaktualizovaných 21 % a u těch z let 2016–2019 pak 30 %,“ upřesňuje Jana Hamanová z výzkumné agentury SC&C, která průzkum pro Českou asociaci pojišťoven realizovala a dodává: „Navíc ti, kteří své pojištění považují za nedostatečné, ho ve 24 % neaktualizovali nikdy.“ To by se ale mělo změnit. Přizpůsobit výši pojistné částky plánuje 43 % těch, kteří tu stávající považují za nedostatečnou. Ponechat vše beze změn a podpojištění neřešit chce 26 % klientů.

Se správným nastavením pojistné hodnoty pomůže Kalkulačka

Aby klienti při aktualizaci či uzavírání nových pojistných smluv lépe odhadli hodnotu svého domu, připravila pro ně Česká asociace pojišťoven Kalkulačku orientační pojistné hodnoty nemovitosti. „Cílem kalkulačky je přinést klientům jednoduchý způsob, jak si ověřit, zda nemají své nemovitosti podpojištěné. Kalkulačka představuje zdroj korektních, průběžně aktualizovaných a transparentních informací ke správnému nastavení jejich pojistných smluv,“ vysvětluje Lenka Slabejová.

Na metodice výpočtu spolupracovala Česká asociace pojišťoven s Katedrou Ekonomiky a řízení ve stavebnictví Fakulty stavební ČVUT v Praze. Navržená metodika vychází z běžně používaných pravidel rozpočtování nákladů ve stavebnictví a skládá se ze tří složek – náklady na stavbu, vedlejší a ostatní náklady a DPH.

Kalkulačka orientační pojistné hodnoty nemovitostí je umístěna na stránkách České asociace pojišťoven a je volně přístupná veřejnosti i pojišťovnám.

-----------------

O průzkumu:

Průzkum České asociace pojišťoven Vnímání pojišťovnictví realizovala nezávislá výzkumná agentura SC&C. Sběr dat proběhl ve dnech 17.–22. 3. 2023 a zúčastnilo se ho 1026 respondentů ve věku 18–71 let v reprezentativním zastoupení podle pohlaví, věku, vzdělání, ekonomické aktivity, kraje a velikosti obce bydliště.