Celková škoda je dle policie asi čtvrt milionu. Vandal ji bude muset zaplatit ze svého

Datum vydání: 08.04.2021 
Zdroj: autosalon.iprima.cz 
Vydavatel: FTV Prima, spol. s r.o.
Odkaz na web: https://1url.cz/MKulI 
Přepis článku:
 
Celková škoda je dle policie asi čtvrt milionu. Vandal ji bude muset zaplatit ze svého

Současná doba není lehká a výrazně dopadá na čím dál tím víc lidí. Ať už je situace jakákoliv, chodit po ulici a ukopávat zrcátka autům opravdu není moc dobrý nápad. To už asi ví muž z Prahy, kterému jeho "úlet" už tak špatnou situaci ještě zhoršil, protože škodu na všech těch autech bude muset zaplatit. A protože jeho rozčilení bylo velké, je velká i škoda. Podle policie dosahuje částky asi 250 000 Kč.

Naštvaný na bohaté

Případ se stal v neděli 4. dubna kolem deváté hodiny ráno, kdy se na policii ozval náhodný svědek, který hlásil, že po ulici Bělčická chodí muž a demoluje auta. Na místo vyrazila hlídka, která našla šest poškozených aut, ale už ne pachatele. Proto se policisté vydali na krátkou obchůzku, která se následně vyplatila. V garážích v ulici Ke Spořilovu si všimli muže, který popisem odpovídal hlášení a tak se ho zeptali, zda je tím, kdo o pár ulic vedle ukopal zpětná zrcátka. Ihned se přiznal.

Čtvrt milionu z vlastní kapsy

„Policistům také řekl, že ho štvou zbohatlíci a že kvůli bohatým lidem přišel o práci. Z toho důvodu si záměrně vybírá drahá auta a svého činu rozhodně nelituje. A přiznal se, že cestou poškodil minimálně 14 až 20 vozidel,“ upřesňuje pražská policejní mluvčí Hana Křížová. Hlídka si navíc všimla, že má u sebe sáček s bílým práškem. Později se ukázalo, že jde o 10 gramů pervitinu. Předběžně odhadnutá škoda je asi čtvrt milionu korun a 32letý muž se za držení drogy a vysokou škodu může dostat na dva roky za mříže. Navíc bude muset nechat všechna ukopnutá zrcátka na své náklady opravit.

Povinné ručení nepomůže

Protože ho policisté na místě chytili a protože se přiznal, jde celá škoda přímo za ním. Vandalismus je ale většinou doprovázen termínem „neznámý pachatel“ a tak je dobré na něj být připraven. V případě, kdy přijdete k autu a to je "objeté" klíčem nebo nemá zpětná zrcátka či stěrače, je důležité mít sjednané alespoň havarijní pojištění, které takovou škodu kryje. „Doporučila bych, aby si řidiči vždy pohlídali nastavení své pojistky, aby v ní bylo zahrnuté právě pojištění vandalismu,“ připomíná Veronika Nová z České kanceláře pojistitelů. Pokud je pachatel známý, jako je tomu v případě pražského vandala, hradí škodu on. Případně po něm dodatečně pojišťovna může úhradu vymáhat.
„Mylná představa bývá, že riziko vandalismu kryje povinné ručení. To je určeno na škody, které řidič způsobí někomu dalšímu provozem svého vozidla. Ochrana před vandaly je velice obtížná, přesto lze riziko poškození automobilu omezit dodržováním základních pravidel, jako je vyhýbat se při parkování neosvětleným a nepřehledným místům, či raději vybírat hlídaná parkoviště,“ dodává Veronika Nová.