Podle průzkumu se k agresivitě nechá během jízdy vyprovokovat 82 % řidičů do 29 let

Datum vydání: 13.04.2021
Zdroj: autosalon.tv
Vydavatel: FTV Prima, spol. s r.o.
Odkaz na článek: https://1url.cz/MKusA 
 
Říká se, že mládí je divoké a nepotrpí si na pravidla či autority. Něco na tom určitě je, ale ta divokost by měla za volantem vzít za své. Jak ale ukazují průzkumy i tvrdá data nehodovosti, jsou to právě mladí řidiči, kteří za volantem až příliš často chybují a bourají. Může za to jejich nevyježděnost, ale hlavně až příliš vysoké sebevědomí, ego a agresivita. Z dat České asociace pojišťoven (ČAP) vyplývá, že přibližně každý pátý majitel vozu ve věku 18 let způsobí dopravní nehodu. U řidičů do 24 let je riziko, že způsobí nehodu, téměř 2,5 krát vyšší, než je průměrná nehodovost v ČR. Proto se ČAP rozhodla, že mladým řidičům, a nejen jim, připomene, jaké chování za volant opravdu nepatří. A nejde na to přes drastické záběry nehod, ale s humorem.

Mladí nedomýšlí následky
Průzkum ČAP ukázal, že se k agresivní jízdě nechá strhnout až 82 % řidičů do 29 let věku. Často jim vadí pomaleji jedoucí auta, ale i překážející cyklisté. Rozčílit je umí i bezdůvodná jízda dalších řidičů v levém jízdním pruhu. Všechno jsou to situace, které umí pozlobit asi každého z nás, ale je důležité vědět, jak na ně správně reagovat. A agresivita opravdu adekvátní reakcí není. Mladí se pak v anketě nebáli přiznat i k vlastním prohřeškům, přičemž 80 % z nich mluvilo hlavně o překračování povolené rychlosti. 60 % se pak přiznalo k tomu, že se někdy záměrně tlačí na auto před sebou a polovina se přiznala i k předjíždění na poslední chvíli. Každý šestý dokonce zrychlí, jakmile se ho někdo snaží předjet.

„V průzkumu navíc mladí respondenti hodnotili závažnost všech agresivních projevů na desetibodové škále vždy značně níž než zbytek populace. Zároveň však k sobě byli poněkud kritičtější a své nevhodné chování si uvědomují lépe než starší řidiči. Všechna tato čísla nám ukazují, že mladí si jen nedokážou spočítat, jaké následky může, byť občasné, nevhodné chování za volantem mít,“ shrnuje výkonný ředitel České asociace pojišťoven Jan Matoušek.

Dle statistik dopravní policie přibližně 133 smrtelných nehod ročně způsobí řidiči do 30 let a téměř 18 % všech nehod zaviní řidiči s praxí do pěti let od získání řidičského průkazu. „Mladí řidiči jsou často nevybouření, neohleduplní a přeceňují své řidičské schopnosti. 28 hodin jízd v autoškole z nikoho zkušeného řidiče neudělá, závěrečná zkouška může být jen dílem náhody. Umět řídit auto dopředu nestačí, řidič musí umět reagovat a být i mentálně připraven na situace, které provoz přináší,“ říká šéf dopravní policie Jiří Zlý.

Prevence humorem
Preventivní videa týkající se agresivity řidičů nejsou nic nového, nicméně většinou ukazují nějakou fiktivní nehodu. Jsou často plné umělé krve a nechybí jim děsivý scénář. Jenomže jak ukazují čísla nehodovosti mladých, zjevně moc nefungují. Proto se ČAP ve spolupráci s Besipem a policií rozhodla na to jít jinak. Od lesa a s humorem.

Spojili síly se stand-up komikem Tigranem Hovakimyanem, který v nové sérii videí představuje agresivního instruktora autoškoly. S nadsázkou a humorem má ukázat to, jak by se mladí řidiči za volantem nikdy neměli chovat. „Chceme poukázat na to, jak hloupě může jejich bezhlavé jednání za volantem vypadat, a přesvědčit je, aby se podobného chování na silnici vyvarovali,“ vysvětluje Jan Matoušek. Režie nových spotů se ujal Pavel Soukup, autor seriálu #martyisdead, oceněného mezinárodní cenou Emmy.

„Jsem nakloněn i tomu, aby se čas od času zveřejňovaly záznamy nesprávné jízdy, které v provozu zachytí policejní kamery. Takové záběry mohou sloužit jako účinná výstraha před hazardováním se životem,“ dodal k tématu Jiří Zlý.